Cvičení zásahové jednotky

08.02.2020 10:17

Dne 8. 2.2020 proběhlo v Říčanech cvičení členů zásahové jednotky společně s Českým červeným křížem Brno a jednotkou požární ochrany Domašov.
Jednalo se o prověřovací cvičení, při kterém šlo o záchranu zraněné osoby v bezvědomí z těžko přístupného zalesněného terénu.

 

Situace:

1. Osamělý turista vystoupal po červené tur. značce k tzv. Říčanskému zámečku. Při námaze se mu částečně točí hlava. Těsně před vrcholkem dochází ke kolapsu, několikametrovému pádu/skutálení, nárazu hlavou do stromu a krátké ztrátě vědomí.

2. Po návratu vědomí si postižený sám volá na číslo 155 (ZOS ZZS JmK) se žádostí o pomoc (čas 8:55 hod.). Stačí uvést jméno, bolest hlavy a velkou zimu, a jako lokalizaci Zámeček, Říčany. Poté je hovor přerušen a již jej nejde opakovaně obnovit. V telefonu došla baterie.

3. ZOS ZZS vyrozumívá, se žádostí o pomoc s lokalizací a zřejmě i vyhledáním zraněné osoby, KOPIS HZS JmK (čas 8:59 hod.).

4. KOPIS přijímá žádost od ZZS. Z důvodu jiné události nemůže vyslat k výjezdu HZS Rosice, a proto posílá výzvu k výjezdu pro JPO Říčany a JPO Domašov (čas 9:03 hod.). O výzvě je informováno ZOS ZZS. ZOS informuje o výjezdu posádky RZP do obce Říčany. Po dohodě mezi ZOS a KOPIS je doplněno, že ZZS je směřována k Bodu záchrany BO 020 a vyčká příjezdu obou jednotek JPO.

5. Posádka RZP ZZS JmK bude u Bodu záchrany BO 020 v čase 9:12 hod.

6. Úkoly:

  1. Setkání všech zúčastněných u Bodu záchrany
  2. Naplánovat další postup pro vyhledání pacienta
  3. Přesun do prostoru býv. Říčanské tvrze (místní název „Zámeček“), vozidlo ZZS nemůže projíždět terénem a musí zůstat odstaveno u silnice
  4. V prostoru Zámečku dohledat zraněného, provézt základní diagnostiku, příp. ošetření
  5. Připravit pacienta pro transport k sanitnímu vozu. Lze využít veškeré vybavení v zásahových vozech.
  6. Dopravit pacienta k sanitnímu vozu, a to ať čistě ručním odnosem, nebo s využitím techniky JSDH

 

 

Hodnocení:

 

Celkové hodnocení cvičení                splněno na 85-90 %

 

 

 

Hodnocení hasičské části:                  splněno na 90 %

Vyjma drobností jako malého zaváhání při hledání místa události, ne vždy zcela jednoznačného vedení a velení a v nedostatcích ve zdravotnické přípravě, hodnotím odvedenou práci jako výbornou. Zvláště chci vyzdvihnout skvělou spolupráci mezi jednotkami JPO i se skupinou imitující ZZS. Cvičení ukázalo, že hasiči obou jednotek mají zájem cvičit, a to i za nepříznivých podmínek (nevědělo se, jaké bude počasí, velmi těžký pacient, nikdo nenaznačoval, že by se mohl transport zkrátit apod.).

Do budoucna doporučuji prohloubit znalosti použití a využití lanových technik, základních zdravotnických postupů (prvotní vyšetření, tepelný komfort, transport) a dál rozvíjet spolupráci mezi jednotkami i dalšími složkami IZS.

 

Hodnocení zdravotnické části:           splněno na 85 %

Postup P. a J.  hodnotím velmi dobře. Přesto, zvláště pro tuto odbornost, je třeba nezapomínat na používání ochranných pomůcek (zapomenuté rukavice), ovládat vybavení, které je běžně ve výbavě a vozidlech ČČK (vakuová matrace, krční límce) a věnovat max. pozornost pacientovi, zvláště pak při dlouhodobých transportech, čekání na ZZS apod.

 

Sepsal: V. N. (SDH Říčany, ČČK Brno)

19.2.2020